Vierdejaars werken voor het goede doel

Op donderdag 18 oktober 2018, op de YOUCA Action Day, gingen de vierdejaars voor een dag werken. De jongeren kregen de kans om te solliciteren voor een job naar keuze om zo 50 euro te verdienen. Alle opbrengst gaat naar een project in Ecuador.

Wat is YOUCA Action Day?

YOUCA vzw is een organisatie die elk jaar de YOUCA Action Day organiseert, nu al voor de dertiende keer. Ongeveer 15 000 jongeren zetten zich elk jaar in om geld te verzamelen voor een sterk jongerenproject van Plan International, dat dit jaar in Ecuador plaatsvindt. Elke deelnemer moet solliciteren voor een job en daarmee 50 euro verdienen. Die job kan variëren van verkoper in Carrefour tot steward(ess) op een vliegtuig.

Waarom een project in Ecuador?

Ecuador is een heel mooi land maar het is ook een land met een heel discriminerende en gevaarlijke cultuur die vooral negatieve gevolgen heeft voor vrouwen en jonge meisje. Bovendien zijn tienerzwangerschappen een heel groot probleem in Ecuador, wat een gevolg is van het idee dat van jongs af wordt meegegeven aan zowel jongens als meisjes: ‘Als vrouw ben je eigendom van de man.’ Hierdoor durven en kunnen jonge meisjes niet weigeren als een man hen mee vraagt naar zijn kamer, ook al is die man veel ouder. Hoe wil Plan International dat tegengaan in de toekomst? Stap 1 “plant een zaadje”, hoe gebeurt dat? Door ervoor te zorgen dat de jeugd begrijpt dat vrouwen evenwaardig zijn aan mannen. Dit wil YOUCA doen door de ‘Teen Pregnancy and Gender Violence Free Zone’ ook wel bekend als de ‘Dromenclubs’. Hier praat men over de problemen van de maatschappij en leert men de jongeren dat er niets of niemand anders dan zijzelf hun toekomst kunnen bepalen en zichzelf beschermen tegen de fouten die de huidige maatschappij heeft gemaakt. Jongeren  worden aangeleerd om samen te werken, zowel met mannen als met vrouwen.

Hoe helpen de leerlingen van Leiepoort campus Sint-Hendrik hierbij?

Alle leerlingen van het vierde jaar zijn aan de slag gegaan bij een werkgever. Twee leerlingen die zich opgegeven hebben als journalist hebben enkele leerlingen bezocht en geïnterviewd (https://youtu.be/cOGVXElDPzA). Sommige leerlingen werkten als ober, anderen als bediende of hadden zelfs een job bij de VRT. Het was de bedoeling om iets te zoeken dat je leuk vindt en misschien ook in de toekomst wil doen als vakantiejob. Door te werken verdient elke leerling niet alleen een bedrag van 50 euro voor YOUCA, maar doen ze ook kostbare ervaring op als werknemer, wat belangrijk is voor hun toekomst. Het beviel de meesten wel om een dagje te werken in plaats van naar school te gaan. Zo vond Len, die autowasser was bij de politie, het wel leuk maar toch niet om voor de rest van zijn leven te doen. Eva aan de andere kant stond in de zaal van het Pastershoekske en voor haar was het net een hobby, veel leuker dan op school zitten.

Morgen zit iedereen weer op de schoolbanken in de hoop dat het geld dat ze verdiend hebben mee zal helpen om jongeren in Ecuador meer bewust te maken van gendergelijkheid.

Thijs Vanhoutte en Matisse Versluys

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com