Yuxia Evens naar Isotolopolis

In het voorjaar van 2020 deed ik mee aan de Junior Olympiade voor Natuurwetenschappen. Ik mocht naar de tweede ronde en behaalde uiteindelijk een bronzen medaille. Eén van de bijhorende prijzen was een VIP-bezoek aan Isotopolis in Dessel, een informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen.

Door corona werd het geleide bezoek uitgesteld tot het najaar, maar het was zeker het wachten waard. De interactieve rondleiding gaf een realistisch beeld van de behandeling en het beheer van radioactief afval in ons land.

Uniek, en dé blikvanger van Isotopolis, is de nevelkamer. In deze afgesloten kijkkast wordt de onzichtbare ioniserende straling zichtbaar gemaakt. De demonstraties en experimenten maakten het bezoek heel boeiend. Hoe het radioactieve afval wordt verwerkt, hangt voornamelijk af van de stralingsactiviteit en de halfwaardetijd van de stof. Vast kernafval wordt ook op een andere manier verwerkt dan vloeibaar radioactief afval.

Ik kreeg ten slotte een diner aangeboden en ging met een goodiebag naar huis. Als je ook leuke prijzen wil winnen, neem dan zeker deel aan de Olympiade voor Natuurwetenschappen!

Yuxia Evens

5WWIa

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com