2019 banner info

 

Interesse om volgend schooljaar bij ons te starten?

Op dinsdag 5 februari 2019 om 19.30 uur bent u van harte welkom op onze infoavond voor 12-jarigen en hun ouders. We geven meer informatie over de modernisering van het secundair onderwijs, de keuzegedeeltes in het eerste jaar, de veranderingen ...

Locatie: Buurtcentrum De Rekkelinge, Desiré Delcroixstraat 1A, 9800 Deinze

U kan zich hier inschrijven of een brochure aanvragen.

Leerkracht Koen Meirlaen maakt stand van zaken op

We staan aan de rand van een enorme omwenteling voor de mens en onze planeet. Jongeren maken zich terecht grote zorgen over de toekomst van onze planeet en overwegen om hun stem te laten horen in de Wetstraat. Leerkracht Koen Meirlaen grijpt dit momentum aan om een stand van zaken te maken over de klimaatopwarming op woensdag 23 januari 2019 om 20 uur. In de voordracht komen zowel oorzaken, gevolgen als oplossingen aan bod. De uiteenzetting vindt plaats in de kapel Sint-Hendrik. De toegang is gratis.

Lees het opiniestuk van Koen Meirlaen op knack.be

Lees het artikel op nieuwsblad.be

Lees het artikel op hln.be

Ouderraad organiseert filmfestival ten voordele van Italiëreis

Op zaterdag 9 februari 2019 organiseert de ouderraad in samenwerking met de zesdejaars een Italiaans filmfestival ten voordele van de Italiëreis. U kan genieten van drie voorstellingen: The Shape of Water om 13.30 uur, Gladiator om 17 uur en Angels & Demons om 20.30 uur. Alle voorstellingen vinden plaats in de aula Magna van de kapel Sint-Hendrik. Bij elke voorstelling is een pauze van 30 minuten voorzien.

De kostprijs per voorstelling bedraagt 5 euro. Tickets zijn verkrijgbaar op dinsdag en donderdag over de middag in de Magrittezaal. Plaatsen zijn beperkt en niet genummerd.

Vijfdejaars maken kennis met alternatieven voor koemelk

Op dinsdag 22 januari 2019 volgden de vijfdejaars die het keuzegedeelte (w)etenschappen volgen, de workshop 'Melk, goed voor elk?' bij Odisee Gent. Na een theoretische uitleg over lactosevrij maken van melk en alternatieven voor koemelk, gingen de leerlingen zelf aan de slag. Ze maakten eerst koemelk lactosevrij en daarna pannenkoeken op basis van een aantal alternatieven voor koemelk zoals havermelk, rijstmelk en amandelmelk. Na het bakken, wat de ene leerling iets beter kon dan de andere, beoordeelden de leerlingen de verschillende pannenkoeken op smaak en textuur. Smaak verschilt, maar iedereen was er van overtuigd dat er geen gewone melk nodig is om lekkere pannenkoeken te maken.

Leerlingen derde graad wagen zich aan uitdagende vraagstukken

Op woensdag 23 januari 2019 waagden 4 vijfdejaars en 15 zesdejaars zich aan 25 uitdagende fysicavraagstukken tijdens de eerste ronde van de Vlaamse Fysica Olympiade. Hoewel deelnemen belangrijker is dan winnen, rekenen we erop dat een aantal onder hen door mogen naar de tweede ronde.

Vijfdejaars boetseren met sneeuw

Op dinsdag 22 januari 2019 gingen de vijfdejaars die het keuzegedeelte Kanvas volgen, creatief aan de slag met sneeuw. Tijdens de vorige les hadden ze net de opbouwtechnieken voor kleisculpturen geleerd. De sneeuwval bracht de ideale gelegenheid om deze technieken toe te passen. De experimentele les resulteerde in drie sneeuwfiguren die elk een lid van het directieteam moet voorstellen.

Ben je afgestudeerd in 2014, 2009, 2004, 1999 of 1994?

Op vrijdag 22 februari 2019 om 19.30 uur organiseert Leiepoort campus Sint-Hendrik een oud-leerlingenavond voor iedereen die 5, 10, 15, 20 of 25 jaar afgestudeerd is aan het Sint-Hendrikscollege, het Vrij-Handelsinstituut, het Instituut Zusters Maricolen, het SHZMI of Leiepoort campus Sint-Hendrik.

Receptie: 8 euro
Receptie, kaas- of vleesschotel & koffie: 20 euro

Inschrijven kan tot 7 februari 2019 via overschrijving op BE95 7370 3230 2558 van Leiepoort campus Sint-Hendrik met vermelding van 'oud-leerlingenavond + familienaam + klas + eindjaar + receptie/kaas/vlees (kies wat van toepassing is) + aantal personen.

Vierde-, vijfde- en zesdejaars informeren zich over oceanen

Op donderdag 17 januari 2019 schetste Jolien Goossens de toestand, de bedreigingen en de toekomst van oceanen en het leven dat ze herbergen. Een eerste kennismaking met de habitats onder water leert dat de oceaan heel wat diensten voor ons levert. Zo voorziet ze in voedsel, water en zuurstof maar zetten wij de grootste biotoop op aarde onder hevige druk. Tenslotte wordt er ingegaan op hoe de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen willen voorkomen dat de zee verandert in een warme plastic soup zonder vis.

Leerlingen tweede en derde graad nemen deel aan eerste ronde

Op woensdagnamiddag 16 januari 2019 nam onze school deel aan de eerste ronde van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Elke leerling uit de tweede of derde graad kreeg de kans zich hiervoor in te schrijven. Uiteindelijk gingen ruim 100 leerlingen de uitdaging aan. Ze kregen 30 meerkeuzevragen, van eenvoudig tot wat pikanter, en probeerden die in maximaal drie uur tijd op te lossen. Behalve pen en papier waren geen hulpmiddelen toegelaten. Midden februari worden de resultaten bekend gemaakt en weten we wie er zich heeft kunnen plaatsen voor de tweede ronde. We zijn benieuwd.

Tweedejaars maken kennis met economie

Om aan den lijve te ondervinden wat economie nu precies is, namen de tweedejaars op woensdag 16 januari 2019 deel aan het Top Team-project. Het project vormt een initiatie in de wereld van handel en economie. De leerlingen verrijken hun woordenschat met specifieke economische en commerciële begrippen, ze leren een werkmethode opbouwen én ontdekken en verbeteren hun eigen tekortkomingen.

Het Top Team-project is gericht op het niveau en de leefwereld van de leerlingen, sluit naadloos aan bij de leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende eindtermen en stimuleert een gemotiveerde keuze voor de studierichting economie. Bovendien bevordert dit project het kritisch denken van de leerlingen. De leerlingen leren samenwerken en moeten zelfredzaamheid aan de dag leggen. Ze verruimen ook hun inzicht in het socio-economische veld van onze samenleving, vakoverschrijdende eindtermen die we in de eerste graad realiseren.