Astronomie

Op dinsdag 20 februari woonden de eerstejaars die het keuzegedeelte wetenschap volgen, een presentatie bij over astronomie en kosmologie. De presentatie werd in goede banen geleid door Ruben Derycke, medewerker bij volkssterrenwacht Cozmix te Brugge.

De uiteenzetting was een echte belevenis. We begonnen bij het laatste ruimtenieuws, de lacering van de Falcon Heavy. Nadien doorkruisten we het zonnestelsel en andere plantenstelsels aan de hand van het nieuwste audiovisueel materiaal. We ontdekten mysterieuze exoplaneten, planeten die om andere sterren draaien dan de zon. De planeten van de ster TRAPPIST bevatten mogelijk vloeibaar water. Maar een ruimtereis naar deze planeten zou met een auto meer dan 440 miljoen jaar duren.


4 foto's

Carte Ensemble

De ouderraad organiseert op zaterdag 3 maart vanaf 18.00 uur een grandioze kaartavond voor alle leerlingen, ouders, grootouders, vrienden… De avond vindt plaats in de Magrittezaal van Leiepoort campus Sint-Hendrik.

Bedoeling is dat je die avond een of meerdere kaartspelen naar keuze kan spelen met een vaste kaartgroep of met verschillende vrienden. Enkel dus kaartspelen zoals manillen, bieden… maar ook kaartvariaties op bekende gezelschapspelen zoals kolonisten of uno … noem maar op zolang het met kaarten te maken heeft. Wij zorgen voor de nodige kaartspelen en varianten, maar als je zelf een bepaald kaartspel thuis liggen hebt, breng het gerust mee.

In je kaart-vriendengroep “uw company” kan je vrij kiezen als je met een inleg speelt voor een prijs of niet. Volwassenen (+18) kunnen met een inleg spelen voor flessen Straffe Hendrik, jongeren (-18 en leerlingen) spelen voor een lekker zakje snoep exclusief van bij Hocus Pocus Toverbol!

Per company, dus per 4 spelers, wordt aan elk een inleg gevraagd, voor de jongeren is dit 1 euro per persoon en voor de volwassenen is dit 2 euro per persoon. De 2 winnaars ontvangen elk een jeton die ze op het einde van hun kaartavond kunnen inruilen tegen een Straffe Hendrik of een zakje snoep.

Wij zorgen alvast voor een leuke sfeer, een borrelnootje staat alvast op tafel ter verwelkoming. Tijdens de kaartavond zorgen we voor frisdranken, wijn en bier. Als een klein hongertje opsteekt, dan hebben we verse hotdogs in de aanbieding met of zonder sausje. We werken met aangepaste drankkaarten, zo kan u gemakkelijk betalen voor alles, enkel de inleg wordt apart verrekend per tafel.

Inschrijven kan via onderstaande link, u kan zich alleen inschrijven, per 2, 3 of 4 personen. Schrijft u in met minder dan 4 personen, dan zoeken wij voor u binnen de andere inschrijvingen naar een company en laten u dit weten op de avond zelf. Dus graag zeker op voorhand inschrijven!

Klop en doe (ga) mee ! 

Schrijf u hier in.

Zaterdag 3 maart 2018 vanaf 18.00 uur

Leiepoort Campus Sint-Hendrik - Magrittezaal

Guido Gezellelaan 105

9800 Deinze

Iconische duo’s, trio’s en groepen – zesdes vieren laatste 100 dagen

Vrijdag 9 februari, zo net voor het begin van de krokusvakantie, vieren de zesdes feest. Nog (min of meer) 100 dagen te gaan op Leiepoort campus Sint-Hendrik.

Een dag met gezamenlijk ontbijt, met een reflectiemoment, met een parade en groepsdans op de speelplaats, met een show voor de vijfdes, met een receptie, een warm middagmaal en een uitdaging van die zesdejaars door de klassenleraars.

Heel veel voorbereiding, de nodige afspraken, filmpjes, verkleedpartijen rond een zelfgekozen thema: Iconische duo’s, trio’s en groepen.

Maar vooral dat laatste. Een groepsgebeuren.

En toen begon het te sneeuwen…


20 foto's

Leerling van Sint-Hendrik in Vlaamse STEM-olympiade

Vorige week was er de voorronde van de Vlaamse STEM-olympiade. De organisatoren konden reeds een eerste selectie maken van de 48 finalisten.

Klaas Botterman uit 1A06 behaalde een score die voldoet om finalist te zijn. Alvast een welgemeende proficiat! We duimen alvast mee voor een goed resultaat op de finale van zaterdag 3 maart in Leuven.

Tournée Minérale

Alcohol is soms niet weg te denken uit de leefwereld van jongeren en wordt meestal niet bekeken als een drug, maar het is er wel één. Welke invloed heeft het op hun gezondheid? Waar kan je juiste en eerlijke informatie vinden? Waar kan je terecht met je vragen? Waarom krijgen bepaalde mensen vlugger problemen met verslavende middelen dan anderen? Hoe zit het met de wetgeving rond ‘alcohol’ op dit moment? Waarom is het belangrijk dat je eens durft ‘nee’ zeggen en je niet laat leiden door groepsdruk?

Dit alles werd besproken tijdens het project alcoholpreventie dat kadert binnen de vakoverschrijdende eindtermen, met name de context van lichamelijke gezondheid en veiligheid, sociorelationele ontwikkeling en socioculturele samenleving.
Dit bestond uit de theatervoorstelling ‘Grenzen’ op woensdag 31 januari met nabespreking en een voordracht van een medewerker uit Drugpunt Deinze op donderdag 1, vrijdag 2 en woensdag 7 februari. De ouderraad ondersteunt dit project financieel, waarvoor dank. 


11 foto's

Zesde editie van de  gouden soldaat

De “miles aureus” werd weer uitgereikt, zeg maar de gouden soldaat van Sint-Hendrik. Dit is de felbegeerde trofee waar alle leerlingen van het tweede jaar Latijn sinds november gedreven en enthousiast jacht op maakten. Hun missie? Van één episode uit de Trojaanse oorlog een eigen, creatieve bewerking maken van ongeveer vijf minuten.  
Aan de bekendmaking van de uiteindelijke winnaar ging een heuse show vooraf. Met woord, zang en dans (allemaal het product van intensieve workshops tijdens de Romeinse dag) werd deze soldatenkeizer opnieuw tot leven gewekt. In de week voor 14 februari uiteraard geen toevallige keuze want het was onder het bewind van deze man dat de legendarische Valentijn ter dood werd gebracht. 
Met de onthulling van een mooie mozaïek, waar alle leerlingen trouwens zelf een eigen steentje hadden toe bijgedragen, kende deze jubileumeditie ook een mooie, symbolische apotheose. Of hoe de klassieke oudheid tot op de dag van vandaag “alive and kicking” blijft… 


37 foto's

Een wetenschapssensibiliseringsproject van de opleiding wiskunde.

Op woensdag 7 februari trokken de leerlingen van het vijfde jaar met als keuzegedeelte wiskunde naar de campus De Sterre van de Universiteit Gent. Daar namen we deel aan UniMath, een wetenschapssensibiliseringsproject van de opleiding wiskunde.

Prof. Dr. Jan De Beule lichtte de leerlingen in over de opgeloste en onopgeloste mysteries uit de getaltheorie. Priemgetallen, grootste gemene delers, modulo-rekenen en een toepassing uit cryptografie kwamen onder andere aan bod.


6 foto's

Op het terrein een weloverwogen studiekeuze maken

Op maandag 5 februari werden de leerlingen van 6EWI, 6GWI, 6LWI, 6WWIa en 6WWIb ingewijd tot de wondere wereld van de differentiaalvergelijkingen en de wiskundige modellen zoals het klimaatmodel en het prooi-predatormodel van de buxusmot. Daarvoor trokken we naar ‘het boerenkot’ van de Universiteit Gent.

P2P in de klas

De eerstes die het keuzegedeelte Taal & media volgen, stelden elkaar tijdens de laatste les het eindproduct voor waar ze afgelopen maanden naartoe werkten.

De leerlingen van meneer Frencken stelden hun theaterproject voor, de leerlingen van meneer Vermeulen lieten hun vlogging skills zien en de leerlingen van meneer Thienpont lieten hun zelfgemaakte krantje de wijde wereld in.


12 foto's