Antartica en klimaatverandering

WELKOM! Op vraag van de Stad Deinze geeft leerkracht Koen Meirlaen een lezing over de klimaatverandering. Sinds zijn expeditie met klimaatwetenschappers in Antarctica volgt hij de onderzoeken op de voet. Aanstaande dinsdag 17 oktober kan je gratis de lezing ‘Antarctica en klimaatverandering’ bijwonen @ De Leiespiegel in Deinze. Om 19u30 info over de coöperatie 'Stroomvloed', om 20u start de lezing. Van harte welkom. Meer info: https://www.deinze.be/infosessie-duurzame-energie

Officiële inzegening kapel door Monseigneur Luc Van Looy, bisschop van Gent, zeereerwaarde heer Rudy Van Acker, deken van Deinze en ceremoniaris Nicolas Vermeulen

             “Zegen Heer, dit gebouw, trouw aan zijn traditie, trouw aan zijn opdracht, maar nieuw in zijn vorm en zijn taal”


12 foto's

Een zwaar parcours voor 5e keuzevak sport in de Blaarmeersen te Gent

"Overleven is belangrijker dan winnen," luidt het motto van deze hindernissenloop voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. In ploegen van vier, moesten deelnemers zo snel mogelijk een parcours vol spectaculaire hindernissen afleggen. 5e keuzevak sport ging de uitdaging aan en trotseerde de modderige hellingen, gladde balken en spectaculaire obstakels van het niets of niemand ontziende off-roadparcours?


40 foto's

Jongeren veerkrachtig maken om met stress om te gaan

In 2014-2015 namen meer dan 2000 leerlingen deel aan het unieke wetenschappelijke onderzoek “Generatie 2020”. Met al de klassen van onze eerste graad was onze school sterk vertegenwoordigd in dit onderzoek. Bedoeling ervan was te achterhalen hoe men jongeren veerkrachtig kan leren omgaan met allerlei problemen die zich in het dagelijks leven voordoen.

Op dinsdag 10 oktober 2017 werden in dienstencentrum Leiespiegel de wetenschappelijke resultaten voorgesteld en een aantal concrete initiatieven voor op de school geformuleerd.  Het talrijk opgekomen publiek kreeg een goed zicht op emoties en emotieregulatie bij jongeren. Alle info is te vinden op www.generatie2020.be.

Op bezoek in de zorgsector van Deinze

Op dinsdag 10 oktober nam 4HUW voor het eerst deel aan de Zorgberoepenrally in Deinze, georganiseerd door Het Beroepenhuis. Door middel van een doorschuifparcours ontdekten de leerlingen verschillende zorgberoepen ervaringsgericht.

Eerst maakten we kennis met het beroep van verpleegkundige. We leerden hoe we een injectienaald moesten klaarmaken en gaven toen zelf een spuit in de bil (van een sinaasappel). Bij onze volgende stop kregen we te horen hoe de buitenschoolse kinderopvang De Brieltuin te werk gaat. In deze kinderopvang ligt de focus op het geluk van het kind en op creatieve tijdbesteding. De leerlingen kregen de kans om zelf een stresspoppetje te maken. Daarna gingen we op bezoek bij een ergotherapeute die vooral met 75-plussers werkt. Door middel van een speciaal pak konden de leerlingen zelf ervaren hoe het voelt om last te hebben van stijve spieren en gewrichten. Een eenvoudige handeling zoals een glas water vullen, bleek plots niet meer zo gemakkelijk. Tijdens onze vierde stop kregen we te horen wat de taken zijn van een verzorgende in de thuiszorg. We leerden de verschillende aspecten van deze job kennen en ervoeren aan den lijve hoe moeilijk het is om een eenvoudig dessert zoals een fruitbrochette aan te passen aan verschillende diëten. Vervolgens gingen we op bezoek in een werkplaats van het MPI uit Bachte. We zagen er hoe verschillende volwassenen met een beperking begeleid werden in het uitvoeren van hun job. Tijdens onze laatste stop kregen we te horen hoe verpleegkundigen in de thuiszorg te werk gaan. De leerlingen kregen de kans om elkaars bloeddruk te meten, wat geen sinecure bleek.

We hopen dat de leerlingen met deze uitstap meer inzicht hebben verworven in hun eigen sterktes en werkpunten. Op die manier kunnen ze gerichter nadenken over hun toekomst.


49 foto's

Wereldwinkel op School tijdens Week van de Fair Trade overweldigend succes

Vier intense dagen met een pop-up wereldwinkel in de Antarctiklas.

Heel wat wereldwinkelproducten te koop, heel wat producten te kijk en best veel proevertjes.

Nu nog even tellen en rekenen en dan weten we welk bedrag we straks in de warmste week van het jaar Music for Life kunnen schenken aan Oxfam.

Met oprechte dank aan de volledige ploeg fairtraders op school en aan jullie.


13 foto's

Vlaamse Olympiade voor tekenen

De leerlingen van 1A01, 1A05 en 1A06 nemen dit jaar deel aan de Tekenwedstrijd – Kunst van het Samenleven (teken.vlaamseolympiades.be).

Als knipoog naar de actua-heisa rond de vernieuwde voedseldriehoek werd er gedurende vier lesuren plastische opvoeding van mr. Van Hooreweghe een nieuwe versie uitgewerkt.

De wereld van morgen kreeg een nieuw dieet. De leerlingen wensen meer natuur, liefde, vrede en humor. Ze willen graag wat minder huizen, auto’s en energieverspilling.

Wapens, bommen en haat moeten zo weinig mogelijk aanwezig zijn.

De leerlingen combineerden kleurenleer, arceringstechnieken en actuele kennis tot 66 unieke tekeningen.

De resultaten zijn alvast geslaagd, hopelijk denkt de jury daar ook zo over. We duimen om opnieuw (cfr. 2015 – 2e plaats) in de prijzen te mogen vallen.

Boeiende wandeling doorheen Deinze

Ook dit jaar een succesvolle wandeling doorheen Deinze met een aangenaam herfstweer.

De vernieuwde formule werd door iedereen gesmaakt, zeker bij de jeneverbar.

Bedankt voor jullie talrijke inschrijvingen en tot volgend jaar.


12 foto's

Herinwijding van de kapel na de renovatie

Je kunt God bestuderen

door middel van alles en iedereen in het universum

want God is niet alleen in een moskee, synagoge of kerk

maar in alles.

En als je toch wil weten waar precies zijn huis is,

dan is er één plaats waar je Hem kan vinden:

in het hart van iemand die werkelijk liefheeft.

(Sjems Tebrizi, soefist en derwisj, 1185-1248)

Start van een nieuw werkjaar

29 en 30 september vertrok de voltallige nieuwe leerlingenraad samen met vijf enthousiaste begeleidende leerkrachten op weekend naar De Pinte om het werkjaar goed in te zetten. De 24 leerlingen uit het 4e en 5e jaar leerden elkaar kennen via teambuildingsactiviteiten en konden bovendien kennismaken met de verschillende werkgroepen. Dit systeem wordt gehanteerd om iedereen inspraak te geven en vergaderingen efficiënt te laten verlopen. Ondertussen heeft de leerlingenraad een vliegende start genomen naar hun eerste evenementen op school: startdag op 20 oktober, Halloween op 27 oktober en het basketbaltornooi in november.


6 foto's

Verhitte discussies in het Vlaams Parlement

Afgelopen vrijdag bezocht de 6HUW het Vlaams Parlement in Brussel. De dag begon rustig met een uitgebreide rondleiding doorheen het gebouw, met als apotheose de koepelzaal waar de 124 parlementsleden vergaderen.
In de namiddag moesten de leerlingen zelf aan de slag: politieke partijen werden gevormd en de commissievergadering ging van start. Het spel van vraag en antwoord werd meesterlijk gespeeld, de onderhandelingen in de wandelgangen waren intens en zelfs de schoenenlobby was aanwezig. De leerlingen ondervonden al snel dat politiek echt wel een kwestie is van samenwerken en onderhandelen, en dat je alleen niet veel bereikt.


26 foto's

Sint-Hendrik neemt deel aan grootschalig onderzoek rond cognitief sterke leerlingen

TALENT (TAiLoring EducatioN and care to Talents of youth) is een grootschalig interuniversitair project (KU Leuven, UGent, UAntwerpen) dat als doel heeft om talentontwikkeling te stimuleren en aangepast onderwijs en begeleiding te voorzien voor kinderen en jongeren met sterke cognitieve vaardigheden. Onze school doet hieraan mee. Het onderzoek is longitudinaal. (Brochure te verkrijgen bij CAJ).

Op basis van de resultaten van het onderzoek, van een uitgebreide literatuurstudie en van gesprekken met betrokkenen binnen het onderwijsveld wordt door het onderzoeksteam een professionaliseringstraject ontwikkeld. Met dit traject zullen ze onze school helpen met het uitbouwen van een gepaste begeleiding aan cognitief sterke leerlingen: wat werkt voor hen het best? Hiervoor voorzien ze een aanbod van specifieke opleidingen en een uitgebreide kennisdeling via een daartoe op te richten online platform. Er wordt hierbij samengewerkt met de pedagogische begeleidingsdiensten van de onderwijskoepel, met de CLB’s en met de lerarenopleidingen. 

Meer info ook op www.projecttalent.be. U kan het project ook volgen via hun Facebookpagina en via twitter.