AHA-project aan het woord: Klimaatspeelplaats

Terug naar overzicht

Klimaatspeelplaats

 

Aan de slag met de speelplaats

Het AHA-project is de klimaat- en milieuraad van onze school. In de voorbije jaren organiseerden deze leerlingen samen met leerkrachten en directie verschillende acties. Afgelopen maand werden we geïnspireerd door de aanpak van de Sint-Paulusschool in Kortrijk. Zij toverden hun speelplaats, een steenwoestijn om tot een klimaatspeelplaats.

 

Hoe kwamen we met hen in contact?

Klasse Magazine maakte een reportage over het AHA-project op Sint-Hendrik: “Klimaat is veel meer dan wat klassieke lessen aardrijkskunde waard. Met projecten kan je leerlingen informeren én engageren. Leerlingen willen iets veranderen, en anderen meenemen. Dat ontdekte ik lang voor duizenden tieners Brussel overspoelden met hun klimaatmarsen,” getuigt leerkracht Koen Meirlaen in het interview.

“Als leraar kan ik samen met collega’s en leerlingen onze school in gang steken. Maar er zit een ongelooflijk potentieel in leerlingen en leraren op andere scholen. Als we allemaal onze schouders onder de aanpak tegen klimaatopwarming zetten, krijg je pas echt een sneeuwbaleffect. Daarom startte ik een ruimer klimaatproject op: ‘Oceans are rising, so get informed’ (www.sogetinformed.com).  In het luik ‘Get involved’ kan iedereen klimaatacties posten. Van de rode ‘Oceans are rising’-streep die je op school uithangt tot een groene speelplaats, opvang van regenwater of zonnepanelen op je schooldak. De site is een inspiratiebox.” Lees hier het volledige artikel.

Sint-Paulusschool uit Kortrijk deelde via deze weg hun klimaatspeelplaats en wist ons zo te inspireren. Zij toverden hun grijze betonwoestijn om in een groene klimaatspeelplaats. Een fantastisch project met een grote impact: de leerlingen ervaren de speelplaats als een aangenamere plek, krijgen tal van nieuwe leerkansen en de speelplaats wapent hen tegen hittegolven en krachtigere regenbuien.

Op 9 maart kwam Cédric Ryckaert, leerkracht van de school uit Kortrijk en bezieler van de klimaatspeelplaats daar, ons AHA-project informeren over hun realisatie. Ook van thuis uit volgden leerlingen en leerkrachten de presentatie. We gaan na hoe we ook op onze school een klimaatspeelplaats kunnen maken. Wordt vervolgd!

 

Bekijk alvast de aanpak van de Sint-Paulusschool in Kortrijk.

 

Koen Meirlaen

 

Terug naar boven

Terug naar overzicht