In de kijker: The Masked Teacher

Terug naar overzicht

The Masked Teacher

 

Raad je leerkracht

We hebben veel te danken aan het Verre Oosten. Zonder de bijzonder rijke cultuur van onze Aziatische vrienden hadden we misschien wel nooit prachtig verluchte middeleeuwse manuscripten kunnen bewonderen, of konden de wereldzeeën niet bevaren zijn zonder in cirkeltjes te blijven dobberen. In die lange rij van Aziatisch getinte maatschappelijke verworvenheden kunnen we sinds kort nóg een vondst toevoegen – en het is niet datgene waar sommigen meteen aan denken…

‘The Masked Singer’, oorspronkelijk uit Zuid-Korea, veroverde de wereld als betrof het ‘Het Virus’ en drong ook onze school binnen. Dhr. Gaudissabois, begeleider van de leerlingenraad, kwam op het lumineuze idee om de jaarlijkse goede-doelactie in 2021 te centreren rond een liedjeswedstrijd onder de leerkrachten, met het kritische leerlingenpubliek als scherprechter. Leuk detail: de identiteit van de kwelende leerkrachten zou al die tijd geheim blijven. The Masked Teacher was geboren!

Al in december werd de oproep naar kandidaten gelost. Die kreeg héél snel gevolg – wat een gemotiveerde bende, die leerkrachten op Sint-Hendrik! – en kristalliseerde zich tot veertien kandidaten: tien enkelingen en twee duo’s, met klinkende alter ego’s als Anemoon, Leeuwin of De Troetelbeertjes. De leerlingenraad had dan wel zangtalent gezocht en, euhm, gekregen, maar wierf tegelijk twee extra toptransfers aan om alles in goede banen te leiden: mevr. Goetgeluk en dhr. Galle, respectievelijk de zangcoach en geluidstechnicus. Hemel en aarde verzetten ze om de liedjes op tijd en stond door de speelplaatsluidsprekers te laten galmen. Dat het soms iets meer was dan galmen, bewijzen de gesneuvelde luidsprekers op speelplaats Eos. De Duivel, kandidaat in week één, had zin in wat chaos en schreeuwde de luidsprekers aan flarden: Schade! (Duits of Nederlands, beide interpretaties kunnen.) Dhr. Vanseveren vervolledigde het team achter de schermen, als ietwat enthousiaste webmaster.

Het concept was eenvoudig: je kon voor vijf euro inschrijven en zo toegang krijgen tot korte fragmenten van de liedjes en extra beeldmateriaal bij de kandidaten die deze wedstrijd kleurden. Stemmen op je favoriete zanger(es) en het gokken op het juiste gezicht achter de stem gebeurde ook via deze weg. Op die manier haalde de leerlingenraad net geen 1500 euro op. De school toonde meteen haar grote hart en legde bij tot dat ronde getal. Waarvoor oprechte dank!

Begunstigde van dit alles? ‘Awel’, uitlaatklep voor jongeren via telefoon of digitale weg. In deze onzekere tijden waarin onze jeugd bijzondere aandacht verdient geen overbodige luxe. Met het opgehaalde geld zullen zij extra medewerkers opleiden en werken aan concepten die hen nog dichter bij de jongeren brengt.

Al snel kreeg de wedstrijd vaart dankzij de verrassend gevarieerde liedjeskeuzes en verfrissende gesprekken tijdens de afspeelmomenten op donderdag en vrijdag. Het ging in de leraarskamer en op de speelplaats eens niet over corona. Discussies, wilde aantijgingen, volledig foute ideeën die desondanks gebracht werden als dé waarheid, priemende blikken en naar informatie peuterende vraaggesprekken doorspekten de donkere weken van januari en februari, aangevuld met hier en daar een komische noot vanuit de organisatie, een ware opstand van de verliezende kandidaten en een harmonieus eindlied gebracht door alle finalisten samen. Het werkte. Het leefde. En op het einde won een ‘incredible’ duo.

Bedankt aan iedereen die de wedstrijd, en dus ook ‘Awel’, steunde en aan de vele mensen die met een simpel compliment ons de energie gaven om van dit project een succes te maken.

 

Brecht Vanseveren

 

Enkele reacties

 

Marie Nachtergaele (Acrobaat), finalist

Deze wedstrijd was voor mij persoonlijk een fantastische ervaring, aangezien ik heel graag zing, maar nooit echt eerder de kans gekregen had om dit 'en plein public' te doen.

'A dream coming true' waren ook de studio-opnames van de nummers die erg professioneel verliepen dankzij onze geweldige collega Ruben en uiteraard ook onze zangcoach Eline, die ons telkens klaarstoomde om het beste van onszelf te geven. Ik had van tevoren nooit verwacht in de finale terecht te komen, maar de wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit! De leerlingen en collega's kozen echter een erg terechte winnaar. Ons zangduo was dan ook 'incredible' en volgens mij volledig klaar om volgend jaar deel te nemen aan de echte 'Voice van Vlaanderen'. Ikzelf houd het nog even bij mijn wekelijkse zanglessen, waarmee ik door deze wedstrijd opnieuw gestart ben, en het meekwelen met MNM-nummers op de radio op weg naar school. Verder ben ik ervan overtuigd dat dit evenement zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen een erg deugddoende afleiding was in deze toch wel lastige tijden en dat zij hier (hopelijk) even hard van genoten hebben als de zangers zelf!

 

Niels Thienpont (The Incredibles), winnaar

Ik had nooit durven dromen dat we 'The Masked Teacher' gingen winnen toen ik Jozefien enkele maanden geleden vroeg om zich samen met mij in te schrijven. Toen ik over het idee hoorde, was ik onmiddellijk enthousiast om mee te doen, maar ik durfde niet alleen voor de hele school zingen. Ik had immers nog nooit voor publiek gezongen. Gelukkig zei Jozefien 'ja' en toen werden de Incredibles geboren (dikke merci aan de organisatoren voor de coolste nickname van het hele deelnemersveld, trouwens). Ik vond het fantastisch om iedereen voor de gek te houden en om samen met Jozefien de liedjes in te oefenen en in te zingen. Het concept is ontzettend leuk, maar het is nog leuker wanneer je die hele rit kan delen met iemand. Ontzettend bedankt aan iedereen die gestemd heeft voor ons. Ik heb me ontzettend geamuseerd.

 

Jozefien Debrabandere (The Incredibles), winnaar

Wat een avontuur beleefde ik samen met mijn fantastische zangpartner! We slopen wekenlang stiekem rond op school om te gaan repeteren, mochten twee nummers inzingen, probeerden collega's en leerlingen op het foute spoor te zetten... We waren al ontzettend trots om in de finale te geraken, maar dat we de wedstrijd ook nog eens zouden winnen, hadden we absoluut niet durven dromen. Dat de wedstrijd georganiseerd werd voor het goede doel, maakt de overwinning alleen maar mooier. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn zenuwen aan de kant heb geschoven om mee te doen en zo ook mijn steentje heb kunnen bijdragen om Awel te steunen.

 

Jade Coghe, winnaar leerlingen

Ik was erg verrast dat ik gewonnen had. Ik raadde niet alle kandidaten juist en was ervan overtuigd dat andere leerlingen wél elke kandidaat juist zouden raden. Blijkbaar niet … Ik had het meeste moeite met V en de mannelijke helft van The Flintstones. Die had ik beiden fout. Maar ik denk dat dat voor de meeste leerlingen de moeilijkste kandidaten waren.

Ik ben blij met de overwinning en ook met de winnaar: The Incredibles vond ik fantastisch!

Maar ik moet nu weg: shoppen, shoppen, shoppen!

 

Lees het artikel op hln.be

 

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com

Terug naar boven

Terug naar overzicht