Talent in de kijker: Elfi Vanbruwaene

Terug naar overzicht

Elfi Vanbruwaene

 

Welke sport beoefen je?

Ik beoefen meerdere uren per week acrogym in mijn turnclub in Nevele.

Wanneer ben je gestart met acrogym?

Officieel ben ik gestart met acrogym toen ik vijf jaar oud was en in het eerste leerjaar zat. Ondertussen beoefen ik dus al bijna zeven jaar deze sport. Toen ik in de eerste kleuterklas zat, had ik echter al eens kennisgemaakt met acrogym in de turnclub van Deinze, maar omdat mijn ouders het daar te streng vonden, ben ik na enkele lessen hier gestopt en pakte ik later de draad pas terug op.

Hoe komt het dat je met deze sport begonnen bent?

Er waren een aantal vriendinnen van mij die deze sport reeds deden en zij konden me overtuigen om samen met hen ook eens naar de turnclub te gaan. Na een tijdje kwam ik echter niet enkel meer voor mijn vriendinnen, maar gewoon ook omdat het een zeer leuke sport is. Ik zag mensen die beter waren dan mij en ik wou dit ook kunnen, waardoor ik meer inzet kreeg en meer en meer begon te trainen. Nu wil ik verder trainen tot ik de top bereik.

Kan je even uitleggen wat acrogym precies inhoudt?

Acrogym is een van de turndisciplines naast tumbling, trampoline, basisturnen, kleuterturnen en ropeskipping. Bij acrogym voer je continu kunstjes uit samen met je team waarbij er heel vaak ook mensen in de lucht worden gesmeten. In de lucht doen we dan vaak salto’s (voorwaarts, rugwaarts, enkel, dubbel …) waarbij het belangrijk is dat onze teamgenoten ons nadien terug opvangen.

Al deze kunstjes lijken me heel gevaarlijk. Heb je jezelf nog nooit pijn gedaan hiermee?

Op zich valt dit wel goed mee. Een keer moest ik handstand doen op iemand zijn voeten, maar toen viel ik om en kwam ik slecht neer, waardoor mijn nek gekneusd was. Ook thuis bezeerde ik me al eens toen ik met mijn hand van de hoek van de tafel schoot tijdens het planken. Mijn duim was toen gebroken, maar uiteindelijk heb ik hier weinig van gevoeld. Tijdens het turnen proberen ze de blessurekans ook te verkleinen door nieuwe oefeningen eerst te oefenen in de gordels. We krijgen dan een band rondom onze middel die verbonden is met touwen. Op die manier vallen we nooit hard als we iets nieuws uitproberen en voelen we ons zekerder wanneer we kunstjes voor het eerst zonder beveiliging uitvoeren.

Zijn er nog andere eigenschappen die belangrijk zijn voor een acrogymnast?

Er zijn meerdere vaardigheden die heel belangrijk zijn. Een goede conditie is heel belangrijk, maar daarnaast zijn voldoende vormspanning, een goede motivatie en voldoende doorzettingsvermogen ook onmisbare eigenschappen. Het is ook belangrijk dat je geen al te gekke dingen uitsteekt. Je moet voldoende nadenken bij de dingen die je doet.

Wat maakt er dat acrogym precies zo tof is?

De vriendschap binnen ons turnclub is echt fantastisch. Acrogym is een teamsport met verschillende leeftijden waarbij je elkaar niet enkel helpt tijdens het turnen, maar ook ernaast. Zo helpen we elkaar ook bij elkaars huiswerk voor en na het turnen. Op die manier is de combinatie tussen school en turnen nog haalbaar.

Zijn er binnen acrogym competities waaraan je kan deelnemen?

Zelf heb ik al meegedaan aan de provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenschappen. Daaraan mag iedereen deelnemen. Voor het WK en EK moet je wel geselecteerd worden. Ik heb het geluk dat dit met mijn team al gelukt is. Zo ben ik al naar het EK geweest in Holon, Israel. Dit was een zeer leuke ervaring, omdat je zo veel meer mensen leert kennen uit België en je leert ook de concurrentie in andere landen kennen. In België heb je ook de FIAC (Flanders International Acro Cup) en in Portugal de MIAC (Maia Acro International Cup) waar ook veel internationale turners naartoe komen.

Zie je jezelf deze sport nog lang doen?

Het valt een beetje te zien. Met corona ga ik nu misschien wel wat verminderen met turnen en meer thuis doen. Nu is het niet zo tof op training. Er zijn nu veel doelstellingen tijdens het turnen die je moet bereiken, want anders krijg je een slecht team en moet je meer aan conditie werken.

 

Elfi Vanbruwaene (1A10) en Frederik Morel (leerkracht)

 

Terug naar boven

Terug naar overzicht