Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren. Door het aanklikken van eender welke link op deze website geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.

Lars maakt promofilm voor onze school

Terug naar overzicht

Lars Dhaene

 

Goede dingen komen niet vanzelf.

 

Mijn passie voor het maken van films is ontstaan in de zomer van 2017. Voor de allereerste keer verlieten we met ons gezin het vertrouwde Europa en gingen we naar een voor mij onbekend land: Indonesië.

Ik wist dat ik op een of andere manier de herinneringen aan die reis levende moest houden. Mijn keuze om te filmen was eigenlijk redelijk vlot gemaakt: mijn puberbrein had al snel de optie om mijn ervaringen te noteren weggefilterd (‘dagboek = meisjesachtig’) en fotograferen zou het ook niet worden (‘te veel concurrentie’). 

Pas de dag vóór we met ons gezin België voor Indonesië inwisselden, kwam in een blauw-oranje pakketje mijn GoPro’tje aan: de action cam waarmee ik als een gek, drie weken aan een stuk, zou rondlopen in de Indische Archipel. Of misschien zelfs nog belangrijker: de camera die de aanloop gaf aan mijn grootste hobby — en nu volgt er een chic woord dat ik graag gebruik — cinematografie.

‘Goede dingen komen niet vanzelf’ en dat is bij het creëren van films niet anders! Continu leer ik bij. Door de ontelbaar vele facetten aan cinematografie en de technologie die als een sneltrein blijft vooruitgaan, lijkt het er mij niet op dat ik binnenkort zal stoppen hebben met leren.

De meeste progressie heb ik gemaakt toen ik online cursussen leerde kennen. In het begin begon ik met stapels boeken te lezen — vaak hadden die echter maar weinig diepgang — en duizenden — wat zeg ik —  tienduizenden YouTubefilmpjes te bekijken. Op den duur was het echt een zoektocht doorheen video na video, in een poging om 20 seconden aan waardevolle informatie te vinden. Kortom, een groot tijdverlies. Tot het moment dat ik Skillshare leerde kennen, een online platform met videocursussen over elk denkbaar onderwerp. Ik nam een abonnement en sinds dat moment is mijn ‘carrière’ pas echt de lift in gegaan.

Momenteel volg ik Motion Graphics in Cinema 4DCamera Tracking for After EffectsPhotoshop Blending en ... kalligrafie, zo heb ik mijn logo leren ontwerpen.

Ik richt me momenteel voornamelijk op privéprojecten, maar omdat het bij sommige opdrachten wel handig is om samen te werken met anderen, heb ik met een paar vrienden (Olaf Allaert, Lucas Dewaele, Axl Vanobbergen en Victor Wallays) een filmclub — zoals wij dat noemen — opgericht. Tot ons groot genoegen heeft de school een lokaal beschikbaar gesteld, waar we over de middag kunnen vergaderen, brainstormen, voorbereiden etc.

Het leek ons dan ook ideaal om als eerste project een promotiefilm van onze school te maken. Het film- en montagewerk was aan mij besteed, maar de anderen boden heel veel hulp bij de creatieve kant van zaken. Niet alleen speelden ze de hoofdrollen in de film, ook hebben ze grote inbreng gehad bij het voorbereiden ervan. Er lijkt me dus geen betere plaats dan hier om ze nog eens expliciet te bedanken. En dan in het bijzonder Olaf die in drie weken tijd waarschijnlijk meer uit zijn comfortzone gehaald is dan in heel zijn leven. Nu we toch bezig zijn: de drie directeurs die ons voor heel het project carte blanche gegeven hebben, waardoor we volledig op onze eigen creativiteit beroep konden doen. En niet in de laatste plaats meneer Jency Vermeulen die ons doorheen heel het parcour met raad en daad heeft bijgestaan! 

Wat onze promotiefilm zo sterk maakt in mijn ogen, is dat het gecreëerd is door leerlingen en niet door een of andere outsider. Bovendien stond de directie erop om een zo’n eerlijk mogelijk beeld te schetsen van een dag bij ons op school en wat mij betreft zijn we daarin geslaagd.

Het blijft nu nog afwachten hoe het fameuze virus dat de ronde doet gaat evolueren, maar ik blijf alleszins niet stilzitten! Er hebben zich ondertussen al heel wat nieuwe opdrachten aangeboden, dus ik ben alvast druk in de weer met de pre-production. Waarover ik misschien het meest enthousiast ben, is een project voor het Gentse Pillows Grand Hotel Reylof. 

Maar ook voor onze club staat er een veelbelovende toekomst in het vooruitzicht. We konden in onze ogen niet beter van start gegaan zijn, maar we zijn nog lang niet bij de finish!

 

lars dhaene

 

 

Terug naar boven

Terug naar overzicht